A teljes felgördülésről:
Valóban egy gyönyörű és tipikus pilates mozdulat! Egy oktató egyszer azt mondta, az az igazi pilateses, aki ezt a gyakorlatot szépen végrehajtja:)Lehet… ez is egy szemlélet, DE!
Hááát, annyiszor mondom az órán, de annyiszor, hogy ne mindenki gördüljön fel, csak lapockacsúcsig, hogy ezt egy picit jobban kivesézem most! Ráadásul akik pilatesre jönnek, sok esetben már valamilyen háti panasz miatt keresik fel ezt a mozgásformát…
A teljes felgördülés nem egy könnyű gyakorlat, sok minden szükséges hozzá, jó testtudat (milyen izmokat kapcsolunk be hozzá), erős hasizom és legfőképpen a gerinc mobilitása.
Teljes felgördülésnél sok esetben a hasizmok helyett a csípőhajlítók veszik át a munkát. A csípőhajlító izmok tónusos, rövidülésre hajlamos izmok, amit a mai embernek a sok ülőmunka miatt érdemes inkább nyújtania! Ehhez szükséges a tudatos testmunka, a csípőhajlítókat minél kevésbé használva, nem lendületből, hasizmok erejével felgördülni. A teljes felgördülés alatt a lábakat aktívan tartjuk, a combközelítők szintén segítenek a hasizmok aktiválásban, így a felgördülésben.
Sokan annyira, szeretnének felgördülni, hogy akár lendületből, oldalra elcsavarodva, bárhogyan is, mindenáron szeretnék kivitelezni a gyakorlatot. NEEEEM SZABAD!
Amennyiben ízületi kopás, instabilitás, gerincsérv, kiboltosulás, lelapult porckorong, szimpla derékfájás áll fenn, a teljes felgördülés nem javasolt, mivel nagy nyomást gyakorol a csigolyákra (sérvet növelő erőhatás éri)
Egyik oldalról, elcsavarodva (az erősebb oldalból) felhúzni magunkat szintén ártalmas, a porckorongokat még jobban terheljük vele és még nem is szimmetrizálja a testet, az erősebbik oldalunkat erősítjük tovább.
És a legrosszabb, amíg nincs meg hozzá a gerinc mobilitása, vagyis nem tudunk szépen domborodni, a gerincet tagolni, csigolyáról, csigolyáról gördülni, így merev derékkal felkapjuk magunkat, csúnyán meg is húzhatjuk a hátunkat vagy akár komolyabb sérülést is szenvedhetünk.
Sok gyakorlattal mobilizáljuk a a gerincet, rengeted mély hasizom erősítő gyakorlat áll rendelkezésünkre a pilates repertoárban;) így legyünk türelmesek, ha már x éve tünetmentes a sérülés és kellően ruganyossá vált a gerincünk és megerősödtünk, “magától” menni fog ez a gyakorlat. De mindenáron nem szeretnénk kivitelezni egyáltalán!
És még egy másik dolgot is figyelembe kell vennünk, a “center of gravity”-t, a test súlypontját. (az emberi test tömegközéppontját a keresztcsont második szelvényének elülső felszínére definiálják)
Bizonyos mozdulatok elemzése során figyelembe kell venni a test súlypontját, ez valakinél lehet máshol helyezkedik el, alkati sajátosságból adódóan (pl: rövidebb alsó végtagok-robusztusabb felsőtest, elhízás…)
Szóval én továbbra is hangsúlyozni fogom az órán, hogy ekkor és akkor-csak lapockacsúcsig gördüljünk, könnyített variációt végezzünk (karral segítve, lendület nélkül, hajlított lábbal)! Remélem, miután itt részletesebben kielemeztük a témát, ennél is jobban figyeltek majd rá;)
Bogi