Joseph Pilates ötvözve a jógát és más keleti mozgáskultúrát a nyugati edzéselvekkel, a test és a lélek harmóniájának megteremtésére fókuszált. A pilates módszer segít a ruganyos, szép alak, szálkás izmok kialakításában. A jógánál dinamikusabb mozgásról van szó, melyet bárki végezhet, nemtől, kortól, edzettségi szinttől függetlenül.

A pilates egyszerűen elsajátítható gyakorlatokat tartalmazó talajtorna, melyet ízületi, reumatikus, illetve gerinc problémákkal, túlsúllyal küszködők számára is jótékony hatású. Mind prevencióra, mind rehabilitációra alkalmas. A gyakorlatok nagy részét a talajon végezzük, így nem terheljük az ízületeket és a gerincet.

Gerincünk ruganyosságát növeli:

A keleti kultúra szerint a gerincünk rugalmassága, egészsége határozza meg a korunkat, a test egészségét. Manapság a sok ülőmunka a csigolyákat összenyomja, megmerevíti a gerincet, a háti panaszokkal küszködők száma meglepően sok már a fiatalabb korosztálynál is, így gerincünk egészségének megőrzésére külön figyelmet kell szentelnünk.

Légzés:

A speciális légzéstechnikával kombinált gyakorlatok feltöltenek energiával, életerővel, illetve az légzőizmok munkájának hatékonysága növekszik.

…a teljes ki- és belégzés minden izmot nagyobb aktivitásra sarkall…. facsarjuk ki az elhasznált levegő minden egyes atomját a tüdőből, ahogy minden cseppet kifacsarnánk egy nedves ruhából!” – Joseph Pilates

Koncentráció:

Fontos a pilates gyakorlatok pontos végrehajtása, ami magas szintű és hosszan tartó koncentrációt igényel. A koncentráció, a légzés és a gyakorlatok egyre könnyedebben összehangolhatók, mely később az élet más területein is megnöveli a koncentráció képességet.

Energetizálja a testet és a lelket.

Hatása: Rendszeres edzéssel a törzs vázizmai megerősödnek, átformálja a has-, fenék- és csípőtájékát, tartásunk látványosan szebbé és könnyebbé válik. Az alakformálás, testtartás javítás mellett azonban az ízületi mozgástartományok és izomegyensúlyok helyreállítása is cél.

Pilates hat alapelve:

1. A tudatos légzés ellazítja a testet, oldja a stresszt, segít odafigyelnünk, ezért először ezt kell megtanulni. A helyes légzés a vér oxigén ellátását segíti elő, így az izmok működése is hatékonyabbá válik illetve segíti az izmokat ellazulni.

2. A koncentráció, a feladatra való teljes összpontosítás.

3. Az ellenőrzés, amelyhez persze figyelnünk kell magunkat és a mozdulatainkat, előre meg kell terveznünk az egyes lépéseket.

4. A központosítás, mivel úgy tanítja, hogy a has, a hát alsó része, a far, a medence mozdulataink kiindulópontja, s ebből az úgynevezett erőközpontból irányítjuk a testünk többi izmát.

5. A pontosság.

6. Az áramlás, a mozgásfolyamat, ezért mindent a folyamatában kell vizsgálni. Pilates úgy   nevezte módszerét, hogy “kontrollógia” a folyamatos önkontroll és koncentráció miatt.

Kiknek ajánlott a PILATES?
– aki erősödni, szálkásodni szeretne
– aki ülőmunkát végez
– akinek fáj a háta, dereka
– aki kifejezetten a törzsizmokat szeretné erősíteni
– aki testtartásán szeretne javítani
– aki valamilyen sérülése után rehabilitációra szorul
– aki az edzés mellett egy kis feltöltődésre vágyik
– szülés utáni rehabilitáció esetén

Bármilyen életkorban elkezdhető!

Kellemes zenére 1 órás, speciális légzéstechnikával kombinált, fokozatosan felépített, nyújtó és erősítő gyakorlatsorozatok.